TRUSKAWKI - WŁAŚCIWOŚCI

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI MEDYCZNE I ODŻYWCZE

Prasówki

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE Truskawki są jednym z drogich owoców Polaków.

TRUSKAWKI – WŁAŚCIWOŚCI ZDROWOTNE I ZDROWE

 

Nie właśnie świetnie smakują, lecz i są kojący pomysł na swoje zdrowie. Niektóre z korzyści które stosuje jedzenie truskawek:

odkwaszają organizm,
zmniejszają ryzyko chorób serca,
mają robienie odchudzające,
zabezpieczają przed nowotworami,
łagodzą stany zapalne,
usprawniają układ odpornościowy,
obniżają ciśnienie krwi.

Niestety wyniki też potrafią być jeszcze szkodliwe.

Substancje odżywcze i kaloryczność truskawek

Truskawki to tradycyjne źródło witaminy C (korzystniejsze niż cytrusy) – w 100 g truskawek dostaje się 60 mg kwasu askorbinowego. W truskawkach znajdziemy też witaminy B2, B3 (niacynę),B6 A i E oraz szereg składników mineralnych, w obecnym fosfor i krzem (wzmacniają kości, korzystnie przychodzą na skórę, włosy oraz paznokcie), magnez (odpowiada za dobre funkcjonowanie układu nerwowego), mangan (zapobiega zmęczeniu oraz rozwija pamięć), potas, wapń, żelazo i cynk. Truskawki zawierają również bromelinę (enzym, który umożliwia spalanie tłuszczu), fitocydy (o dzieło bakteriobójcze), antocyjany o wartościach przeciwzapalnych (dzięki nim truskawki mają poważny czerwony kolor).

Truskawki wtedy w 90% woda, wśród której owoce zawierają sporo błonnika, cukrów oraz białka. Stanowią bardzo mało kalorii – 100 g ilość to ok. 30–35 kcal.

Właściwości lecznicze truskawek

Regulują poziom cukru we natury

Jedzenie truskawek hamuje wzrostu poziomu cukru we natury. Racja ta powstaje z ochronnego działania produktów na organizm krążenia. Truskawki aktywizują białka, chroniące nie ale przed chorobami układu krążenia, lecz jeszcze zmianami poziomu cukru we naturze.

2. Zabezpieczają przed rakiem

Owoce zawierają kwas elagowy, jaki posiada działanie antynowotworowe. Związek ten wzmacnia system odpornościowy oraz hamuje mutację komórek, uniemożliwiając powstanie komórek rakowych, a także powoduje obumieranie już powstałych.

3. Obniżają poziom “złego” cholesterolu LDL, zmniejszają ryzyko zawału

Badania naukowe potwierdziły, że regularne jedzenie truskawek obniża poziom złego cholesterolu LDL i trójglicerydów, utrzymując jednocześnie poziom HDL (“dobrego” cholesterolu) na określonym poziomie. Jedzenie truskawek wpływa również na rozwój wartości antyoksydantów we natury, tym jedynym wzmacnia układ immunologiczny. Elementy te obniżają ryzyko miażdżycy, zawału i zagranicznych chorób układu krążenia, zabezpieczają przed chorobami serca.

4. Oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii

Truskawki są żółciopędne i moczopędne, dobroczynnie przychodzą na istnienie i praktykę nerek oraz wątroby. Dodatkowo obniżają kwasowość moczu. Posiadają właściwości oczyszczające i bakteriobójcze co powoduje, że oczyszczają nasz układ z trujących związków metabolizmu. Zawartość pektyn i kwasów organicznych przyspiesza pracę jelit i zarządza procesy trawienne. Ponadto truskawki oczyszczają jelita z reszt pokarmu poprawiając naturalną florę bakteryjną i zwiększając przemianę materii.

5. Liście truskawek odkażają rany

Umyte i rozgrzane liście tej rośliny doskonale odkażają rany.

6. Pielęgnują swoją skórę

Olej wzięty z pestek truskawek – bardzo aromatyczny o ciemnozielonej barwie, tłoczony na zimno kierowany jest w kosmetyce do pielęgnacji cery suchej, dojrzałej, ale także trądzikowej. Olej działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, antybakteryjnie. Dodatkowo wygładza drobne zmarszczki ujędrnia, reguluje wydzielanie sebum.

7. Wybielają zęby

Truskawki są naturalnym wybielaczem zębów, dzięki nowemu w nich kwasowi jabłkowemu. Ponadto zapobiegają osadzaniu się kamienia nazębnego.

8. Wpływają dodatnio na przyswajanie żelaza

Zawartość żelaza (100 g wynosi ok. 0,7 mg ), oraz pełnej dawki witaminy C, ułatwia zmienianie tego pierwiastka. Dlatego radzi się wegetarianom a kobietom, jedzącym mało mięsa już po jedzeniu możnych w żelazo warzyw, zjedzenie np. garści truskawek (to ważne, ponieważ przyswajalność żelaza z materiałów roślinnych wynosi jedynie kilka procent).

9. Działają ochronnie na szkodliwe promienie UV

Naukowcy wykazali, że ekstrakt z truskawek chroni skórę przed zmianami zapalnymi i zwyrodnieniami, do jakich prowadzić może ekspozycja na promienie słoneczne. Podejrzewają, że widać obecne być zasługą antocyjanów, które wykazują silne działanie przeciwzapalne i przeciwnowotworowe.

10. Spowalniają proces starzenia się mózgu

Polifenole będące w truskawkach działając przeciwzapalnie, zabezpieczają przed chorobami wyniszczającymi mózg (jak demencja czy choroba Alzheimera), poprawiają pamięć, zdolność uwag i tłumaczenia się. Ponadto polifenole zapewniają sprawne usuwanie substancji toksycznych z środka, co stanowi najbardziej obowiązujące w prowadzeniu odpowiedniej sprawności intelektualnej.

NA CO NALEŻY ZWRÓCIĆ OPINIĘ I OSTROŻNOŚĆ:

Truskawki mogą mieć nawozy, pestycydy

Jedzenie truskawek zwłaszcza niewiadomego pochodzenia zapewne żyć szkodliwe. Związki chemiczne (pestycydy, nawozy) zebrane w truskawkach mogą przyczyniać się do stworzenia reakcji alergicznych i przynosić bóle głowy. Ważne jest, by zwracać uwagę na pochodzenie owoców, odradza się także jedzenie świeżych truskawek poza sezonem.

Truskawki mogą wpływać uczulenia.

Niektórzy mogą tworzyć alergię na truskawki: objawami najczęściej jest pokrzywka, niekiedy towarzyszy jej biegunka. Nie reklamuje się jedzenia truskawek osobom uczulonym na salicylany, ze powodu na wysoką ich budowa w zyskach. Oprócz powyższych objawów, reakcji alergicznej na salicylany mogą prowadzić duszności, napady kaszlu, opuchlizna osobie i kończyn. Drobne pestki efektów mogą podrażnić śluzówkę jelita – nie wykorzystuje się ich kosztowania postaciom z chorobami zapalnymi jelita (np. wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego).

Truskawki są łatwo wygodne a dużo powszechne w rodzimym świecie, sezon zaczyna się pod koniec miesiąca i trzyma przez cały czerwiec. Można się nimi zajadać bez końca, albo zastosować w kuchni na liczne systemy do deserów, wypieków, koktajli, soków czy artykułów do własnej spiżarni: soków, nalewek, dżemów, konfitur, galaretek.

 

zobacz również wolnoobrotowa

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o